Horeca Eindhoven gaat Koningsdag zelf organiseren

3 February 2017 ,

Koningsdag in Eindhoven is vanaf de komende editie een feest van de ondernemers zelf. Onder de vlag van een nog op te richten stichting worden voortaan Koningsdag en -nacht georganiseerd. De wens voor een dergelijke opzet leeft al langer bij de gemeente.

Koningsdag in Eindhoven is vanaf de komende editie een feest van de ondernemers zelf. Onder de vlag van een nog op te richten stichting worden voortaan Koningsdag en -nacht georganiseerd. De wens voor een dergelijke opzet leeft al langer bij de gemeente. Want er was de afgelopen jaren geregeld gedonder over de organisatie van Koningsdag.

Over de wijze waarop de feestlocaties werden toegewezen bijvoorbeeld. Volgens de spelregels van de gemeente was het bijvoorbeeld mogelijk dat een ondernemer op het Stratumseind op Koningsdag een feest organiseerde op de Markt. De gemeente zelf voelde zich ook niet prettig in de rol van organisator. Mede omdat de gemeente naast de organiserende taak ook de controlerende verantwoordelijkheid had. 

Gratis
Wat betreft de feestlocaties is voor de komende editie de omgeving van de Paterskerk geschrapt. Afgesproken is dat alle feesten tijdens Koningsdag en -nacht gratis toegankelijk zijn. Er mag alleen een bijdrage van maximaal vijftig cent gevraagd worden voor het gebruik van de wc's. De handhaving vanuit politie en de gemeente zal zich nadrukkelijker richten op het illegaal verkopen van plastic flesjes bier. met name aan jongeren onder de 18 jaar. 

De gemeentelijke kosten voor Koningsdag 2017 worden geraamd op 270.000 euro.